język polski język angielski
Northcoast

MONTEVERDI

Historia rodziny Monteverdi powiązana jest ze światem wina już od 1796 roku, kiedy to Angelo Maria Monteverdi produkował wino dla potrzeb karczmy, której był właścicielem.
Tradycja wyrobu wina jest pielęgnowana z pokolenia na pokolenie i w 1920 roku Francesco Monteverdi zakłada pierwszą nowoczesną piwnicę, która szybko staje się ważnym podmiotem w dolinie rzeki Pad. Jednak to dzięki Antonio Monteverdi i jego dalekowzroczności firma rozkwita konsolidując się w produkcji win typowych z pozostałych włoskich regionów, z projektem zaoferowania klientom wina o dobrej jakości do codziennego spożycia. Obecnie, zachowując taką właśnie wizję, rodzeństwo Monteverdi z powodzeniem kontynuuje rodzinną tradycję. Wina Monteverdi obecne są także poza granicami Włoch w ponad 40 krajach, a eksport stanowi 70% całej produkcji.

Charakterystyka: intensywna czerwono-rubinowa barwa, intensywny aromat świeżych owoców, na podniebieniu bardzo słodkie, dobrze
Dolce Novella
Region: Oltrepo Pavese, Lombardia
Szczep:  Croatina, Uva Rara, Vespolina Charakterystyka: intensywna czerwona barwa, lekki
Sangue di Giuda Oltrepo Pavese Dolce
Region: Oltrepo Pavese, Lombardia
Szczep:  Moscato Charakterystyka: bardzo lekkie i świeże, delikatnie musujące
Moscato Oltrepo Pavase Dolce
Region: IGT Sycylia
Szczep: 100% Nero d’Avola   Wino stworzone ze szczepu regionalnego Nero d’Avola, który
Nero d’Avola di Sicilia
Marki
dasdasd