Montepulciano d’Abruzzo DOCG
Szczepy: Montepulciano
Butelka: Charakterystyczny, niepowtarzalny kształt butelki (amfora) inspirowany był starożytnymi dzbanami z czasów etruskich. Projekt ten powstał dzięki konkursowi zorganizowanemu w 1953 r., którego zwycięzcą został architekt Antonio Maiocchi.
Opis: Odmiana winorośli montepulciano to najlepszy owoc abruzyjskiej ziemi. W gorącym klimacie południowej Italii winogrona uzyskują pełną dojrzałość. Tradycyjna winifikacja i dojrzewanie w kadziach. Piękna, ciemnopurpurowa barwa, z wyraźnymi łzami na ściance kieliszka. Dojrzałe słodkie owoce z przewagą aromatów wiśni i czereśni. W ustach dość gładkie, smaczne, lekko ekstraktywne. Przyjemnie ściągające.
Podawanie: Dobry towarzysz grillowanego i smażonego mięsiwa.
Temperatura podawania: 16-18°C
13 % vol
Opakowanie: | 0,75 l |
Smak: | Wytrawne |
Kolor: | Czerwone |
Styl: | Spokojne |