DOCG CHIANTI ARETINO. REGION TOSCANIA
Region: DOCG Arezzo, Toskania, Włochy
Szczep: Sangiovese 75%, Canaiolo 10%, Malvasia i Trebbiano del Chianti 5%, Merlot 5%, Cabernet 5%
Winifikacja: zbiór ręczny, uważne sortowanie. Winifikacja z wykorzystaniem maceracji (Metoda Ganimede), uważna kontrola temperatury fermentacji.
Charakterystyka: brylantowa czerwono-rubinowa barwa z odcieniami granatu w fazie dojrzewania. W nosie aromat winny, czysty. Wraz z dojrzewaniem zwiększa swoją finezję zapachową. Na podniebieniu wytrawne, dobrze zaznaczona mineralność, odpowiednia kwasowość, delikatne taniny, dobra struktura, dobrze zbalansowane, wysoka harmonia smaku.
Podawanie: świetne do całego obiadu, doskonale łączy się z przystawkami, risotto, daniami makaronowymi z pomidorowymi sosami, mięsem, grzybami, wątróbką, mięsem grillowanym.
Temperatura podawania: 18-20°C
Opakowanie: | 0,75l |
Smak: | Wytrawne |
Kolor: | Czerwone |
Styl: | Spokojne |