język polski język angielski
Northcoast

FRESH PACK. FOURME D'AMBERT CHNP SER MIĘKKI, PODPUSZCZKOWY, DOJRZEWAJĄCY, PLEŚNIOWY

Producent:
Kod produktu: 135/01/19

Ser miękki, podpuszczkowy, dojrzewający z przerostem niebieskiej pleśni. Produkowany w regionie Auvergne, Fourme d'Ambert jest jednym z najstarszych francuskich serów. Jest tradycyjnym, rzemieślniczym serem z niebieską pleśnią. Spośród reszty serów z przerostem niebieskiej pleśni wyróżnia go miękkość, gęstość oraz fakt, że niebieska pleśń ma formę grudek, a nie typowych dla tej rodziny serów żyłek. Do produkcji sera wykorzystuje się mleko krowie. Właściwy okres dojrzewania sera to 40 dni, jednak aby uzyskać optymalną jakość, ser leżakuje w jaskiniach przez 2-3 miesiące. W czasie dojrzewania sera jest wstrzykiwany Vouvray moelleux, słodkie białe wino. Fourme d'Ambert ma charakterystyczny kształt niezwykle wysokiego cylindra. Wnętrze sera ma kremowy kolor z wyraźnymi punktowymi przerostami niebieskiej pleśni, Penicillium Roqueforti. Smak sera jest śmietankowy z nutką maślaną, przełamany delikatnie pikantnym smakiem rozwiniętej pleśni. Ser ten świetnie się komponuje z winem deserowym i czerwonym np. Rhone's, Pinot Noirs i Syrah. Fourme d'Ambert może być podawany jako przekąska z chlebem, czy owocami. Jest także idealnym składnikiem sałatek.

Zadaj pytanie
Opakowanie: 200g
Do kupienia w sieciach: Carrefour
Marki