Dania główne
Orecchiette ze szpinakiem
30.11.-0001
30 minut
2 osoby
Składniki:
300 g makaronu orecchiete,
400 g szpinaku w liściach,
300 g pomidorków koktajlowych,
100 g Parmigiano Reggiano,
3 łyżki...
Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente – gdy będzie gotowy, odlewamy sobie ½ szklanki wody z makaronu. Na patelni podsmażamy rozdrobniony...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente – gdy będzie gotowy, odlewamy sobie ½ szklanki wody z makaronu. Na patelni podsmażamy rozdrobniony...
Makaron ze szparagami
30.11.-0001
45 minut
2 osoby
Składniki:
200 g makaronu Tagliatelle Mezzane Agnesi,
pęczek szparagów zielonych,
100 g masła,
papryczka chilli (opcjonalnie),
2...
Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie kroimy szparagi, odłamujemy końce...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie kroimy szparagi, odłamujemy końce...
kurczak ze stracciatellą
30.11.-0001
60 minut
3 osoby
Składniki:
500 g piersi z kurczaka,
10-12 suszonych pomidorów,
250-300 g szpinaku,
1 cebula (najlepiej czerwona),
3 ząbki...
Przygotowanie: Zaczynamy od dokładnego umycia i pokrojenia piersi z kurczaka. Rozbijamy kawałki tłuczkiem, sypiemy solą, pieprzem i innymi...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Zaczynamy od dokładnego umycia i pokrojenia piersi z kurczaka. Rozbijamy kawałki tłuczkiem, sypiemy solą, pieprzem i innymi...
Łosoś z pesto
30.11.-0001
45 minut
3 osoby
Składniki:
filety z łososia,
pesto z czosnkiem niedźwiedzim Sacla,
świeża bazylia,
cytryna,
oliwa z oliwek Oleificio...
Przygotowanie: Filety z łososia dokładnie płuczemy i układamy na dużym kawałku folii aluminiowej. Smarujemy naszą rybę pesto, dodajemy kilka...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Filety z łososia dokładnie płuczemy i układamy na dużym kawałku folii aluminiowej. Smarujemy naszą rybę pesto, dodajemy kilka...
Parmigiana di melanzane
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
4 bakłażany,
200 g sera Parmigiano Reggiano,
300 ml passaty pomidorowej Cirio,
300 g mozzarelli Castelli,
1 cebula, garść...
Przygotowanie: Bakłażany myjemy, a następnie kroimy na cienkie plastry. Posypujemy każdy solą i odstawiamy na pól godziny – po tym czasie...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Bakłażany myjemy, a następnie kroimy na cienkie plastry. Posypujemy każdy solą i odstawiamy na pól godziny – po tym czasie...
Polenta z parmezanem
30.11.-0001
45 minut
2 osoby
Składniki: 1 szklanka polenty, 4,5 szklanki wody, 50 g masła, 50 g Parmigiano Reggiano, opcjonalnie: przyprawy (oregano, słodka papryka). ...
Przygotowanie: Polentę zalewamy wodą i gotujemy przez 10-15 minut. Zdejmujemy z gazu i dodajemy masło oraz ser Parmigiano Reggiano....
Czytaj więcej
Przygotowanie: Polentę zalewamy wodą i gotujemy przez 10-15 minut. Zdejmujemy z gazu i dodajemy masło oraz ser Parmigiano Reggiano....
Fettuccine z łososiem
30.11.-0001
30 minut
4 osoby
Składniki:
200 g makaronu Festaiola fettuccine,
300 g wędzonego łososia,
200 ml śmietanki 30%,
garść listków świeżej bazylii,
1...
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy...
Risotto z dynią
30.11.-0001
30 minut
2 osoby
Składniki:
100 g ryżu Arborio Riso Gallo,
300 g dyni, np. Hokkaido,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
500 ml bulionu warzywnego,
1 kieliszek białego...
Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy cebulę i czosnek,...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy cebulę i czosnek,...