Montipagano Trebbiano d’Abruzzo DOC
Producent: UMANI RONCHI
Kod produktu: 47/01/16
Szczep: Trebbiano
Winifikacja: zbiór ręczny, owoce są delikatnie tłoczone, następuje dekantacja statyczna na zimno. Fermentacja alkoholowa w zbiornikach ze stali w temperaturze 14-16°C, przez około 8-10 dni. Dojrzewanie w zbiornikach stalowych około 3 m-ce.
Charakterystyka: żółto-słomkowa barwa z zielonkawymi refleksami. Intensywny aromat i finisz, nuty owoców i kwiatów. Na podniebieniu przyjemna struktura bazowana na bogatej mineralności, odpowiednia kwasowość. Migdałowy finisz.
Podawanie: delikatne przystawki, dania makaronowe i risotta o aromacie morza, świetne do ryby pieczonej lub z grilla.
Temperatura podawania: 8-10°C
12% vol
Pliki do pobrania:
Opakowanie: | 0,75l |
Smak: | Wytrawne |
Kolor: | Białe |
Styl: | Spokojne |
Szczep: | Trebiano 100% |