LUPO BIANCO TUSCANY RED IGP
Szczep: 60% Sangiovese - 40% Merlot
Rodzaj: spokojne ,wytrawne
Winifikacja: winogrona ręcznie zbierane i sortowane . Fermentacja w stałej temperaturze 23 ° C. Maceracja trwa około 20-25 dni. Czas trwania fermentacji alkoholowej: 12-15 dni
Fermentacja malolaktyczna: spontanicznie w barriques
Dojrzewanie: 24 miesiące w beczkach z dębu francuskiego .Starzenie: nie mniej niż 6 miesięcy w butelce
Charakterystyka: wino o nieprzeniknionej rubinowej barwie i intensywnym smaku, w którym dominuje zapach dojrzałych owoców, począwszy od jeżyny, wiśni i czarnej porzeczki, po nuty tytoniu i słodkich przypraw takich jak wanilia i cynamon oraz nuty balsamiczny. Dobrze zbudowane z niezwykłą świeżością. Tanina jest elegancka i dobrze zintegrowana. Finisz jest długi i bardzo przyjemny..
Połączenia kulinarne: dobrze komponuje się z czerwonym mięsem i dziczyzną i z długo dojrzewającymi serami. Świetnie komponuje się z truflami, serem "Pecorino" , pikantnym gulaszem i klasycznego dania Maremma: gulaszu z dzika.
Temperatura podawania: 18- 20 °C
14,7% vol
Limitowana produkcja
Opakowanie: | 0,75l |
Smak: | Wytrawne |
Kolor: | Czerwone |
Styl: | Spokojne |