Pinot Grigio Trevenezie Luna IGT Cecilia Beretta
Szczep: Pinot Grigio
Winifikacja: zebrane winogrona poddaje się delikatnemu tłoczeniu, następnie moszcz poddawany jest klarowaniu w sposób statyczny. Odbywa się to przy temperaturze 8-10°C przez 12 godzin. Następuje fermentacja w temperaturze 16-18°C przy wykorzystaniu wyselekcjonowanych drożdży. Wino jest zlewane do stalowych zbiorników gdzie czeka na butelkowanie.
Charakterystyka: wino aromatyczne o owocowych nutach, wdzięczne lecz niepozbawione pewnej struktury. Barwa żółta z zielonkawymi refleksami. W nosie nuty kwiatowe: akacja, wyczuwalna woń gruszki i moreli. Na podniebieniu złożone i intensywne, świetna harmonia.
Podawanie: doskonałe jako aperitif, do świeżych sałatek, przystawek, polecane do lekkich dań rybnych.
Temperatura podawania: 10-12°C
12% vol.
Opakowanie: | 0,75l |
Smak: | Wytrawne |
Kolor: | Białe |
Styl: | Spokojne |