Serralunga d’Alba DOCG
Szczep: Nebbiolo
Winifikacja: 15 dni w kontrolowanej temperaturze ok 30C z częstym przepompowywaniem w celu maksymalnej ekstrakcji.
Dojrzewanie: 1 rok w barrique z dębu francuskiego + dodatkowy 1 rok w „botti” dębowych o pojemności 30hl + minimum 1 rok w butelce.
Charakterystyka: Barwa rubinowa z granatowymi przebłyskami. Bukiet przebogaty z nutami suszonych płatków róży, przypraw korzennych ( wanilia) i runa leśnego. Z czasem rozwijają się nawet ciężkie aromaty smoły i asfaltu. W ustach wyrafinowane, harmonijne, pozostawia długi posmak.
Podawanie: do dań mięsnych ( wołowina, jagnięcina) oraz dojrzałych serów..
Temperatura podawania: 17-18°C
Nagrody i wyróżnienia: 93 pkt (Wine Spectator, James Suckling), złoty medal na San Francisco International Wine Competition za rocznik 2010
14% vol
Opakowanie: | 0,75L |
Smak: | Wytrawne |
Kolor: | Czerwone |
Styl: | Spokojne |