język polski język angielski
Northcoast

VIN SANTO DEL CHIANTI

Kod produktu: 134/01/04

Szczep: Malvasia, Trebiano

Winifikacja: Bezpośrednio po zbiorze pojedyncze kiście winogron poddawane są powolnemu suszeniu. Dawniej winogrona suszono na słomianych matach. Obecnie jednak preferuje się podwieszanie owoców pod sufitem w przewiewnych pomieszczeniach. Proces trwa około trzech miesięcy, aż do stycznia następnego roku, dzięki czemu owoce tracą większość zawartej w nich wody. Zwiększa się też zawartość cukru, który podczas fermentacji zamieni się w alkohol. Po wysuszeniu, po starannej selekcji, z "rodzynek" wyciska się sok. W związku z tym, że owoce są mocno wysuszone uzyskuje się go bardzo mało. Wyciśnięty sok następnie nalewany jest do małych drewnianych beczek, zwanych Caratelli. 

Beczki napełniane są tylko w 75% i uszczelniane cementem, dzięki czemu fermentacja przebiega pod wysokim ciśnieniem. Beczki przechowuje się nie w zimnych piwnicach, jak zazwyczaj przy produkcji innych win, lecz na przewiewnych poddaszach zwanych Vinsantaia, gdzie są "narażone" na duże wahania temperatury. Cały proces dojrzewania trwa 3-10 lat, a z racji ogromnej koncentracji moszczu i cukru uzyskiwane wino jest mocne - zwykle ok. 16% i na dodatek bardzo słodkie. Właśnie czas leżakowania w głównej mierze decyduje o tym z jakiej jakości Vin Santo będziemy mieć do czynienia.

Charakterystyka: wino  o bursztynowej szacie z bogatym aromatem orzechów włoskich miodu ,suszonych owoców i moreli z długim ziołowo miodowym finiszem.

Połączenia kulinarne: świetne z serem Pecorinoi ciasteczkami Cantucci. oraz jako zakończenie każdego biesiadowania.

Temperatura podawania: 12-16°C

11% vol

Zadaj pytanie
Opakowanie: 0,5l
Smak: Słodkie
Kolor: Czerwone
Styl: Spokojne
Marki
dasdasd