język polski język angielski
Northcoast

Valpolicella Ripasso Bertani

Producent:
Kod produktu: 68/07/02

Region: Valpolicella Classica i Valpantena. Veneto
Szczepy: Corvina, Merlot, Rondinella

Winifikacja: pierwsza fermentacja odbywa się pod koniec września w płytkich stalowych kadziach zapewniających duży kontakt wina ze skórkami i ekstrakcję koloru oraz tanin. Do powstałego w ten sposób młodego wina w marcu dodaje się wytłoki z suszonych gron po produkcji Amarone. Zawarte w nich cukier i drożdże przyczyniają się do drugiej fermentacji a wino nabiera mocy oraz struktury.

Dojrzewanie: 9 ms. w beczkach 750l z dębu francuskiego.

Charakterystyka: Barwa żywa, czerwona z purpurowymi przebłyskami. Bukiet świeży, intensywny z dominantą owoców leśnych. Na podniebieniu gładkie, aksamitne, chociaż nie pozbawione mocy.

Podawanie do aromatycznych dań z grzybami, mięs oraz średnio dojrzałych serów.

Zadaj pytanie
Opakowanie: 0,75l
Smak: Wytrawne
Kolor: Czerwone
Styl: Spokojne
Marki
dasdasd