język polski język angielski
Northcoast

FRIARIELLI LIŚCIE KA[USTY POLNEJ

Producent:
Kod produktu: 115/01/35

Friarielli – mrożona kapusta polna (brokuły neapolitańskie) – warzywo z rodziny kapustowatych, oryginalnie pochodzące z południa Włoch rozpowszechnione w okolicach Neapolu.
Aby wykorzystać Friarielli jako farsz do pizzy, calzoni, focaccie produkt wystarczy rozmrozić i doprawić oliwą z oliwek, czosnkiem i ostrą papryczką. Friarielli najczęściej przyrządza się z salsiccią (kiełbasą), także świetnie smakują ze speckiem pociętym w paseczki, podgardlem czy wędzoną szynką dojrzewającą. Do wykorzystania na pizzy wystarczy zrobić margeritę, dodać Friarielli, salsiccię i kilka cząstek słodkich pomidorków. Kilka chwil przed wyjęciem pizzy z pieca, dodać garść sera owczego pecorino grubo startego i ponownie włożyć pizzę do piekarnika aby zakończyć pieczenie.

Sposób przygotowania:
W piekarniku: Wciąż zamrożony produkt umieścić na formie do pieczenia na parze i ustawić piekarnik na 98°. Zaczekać aż piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę i piec przez 12 minut. Wyjąć z piekarnika, odrobinę odcisnąć i przyrządzić w wybrany sposób.
W garnku: Wciąż zamrożone friarielli wrzucić do gotującej, osolonej wody, odczekać aż woda zacznie ponownie wrzeć i gotować przez 14 min. Odcedzić, lekko odcisnąć i serwować wg. uznania.
Na patelni: Wciąż zamrożone friarielli wrzucić na patelnie z odrobina oliwy z oliwek i 5 łyżkami wody, przykryć pokrywka i gotować przez ok. 18 min. na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu. Serwować wg. uznania.
 

Zadaj pytanie
Opakowanie: 1kg
Marki