język polski język angielski
Northcoast

Relacja z wydarzenia True Italian Taste

19 listopada w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie odbyło się spotkanie w ramach projektu „True Italian Taste”.

Tego dnia zorganizowano dwa eventy. W porannej części spotkania udział wzięli restauratorzy i kupcy, którzy na co dzień pracują z oryginalnymi włoskimi produktami. Cześć wieczorna dedykowana była blogerom kulinarnym, dziennikarzom oraz influencerom.

W czasie obu spotkań uczestnicy mieli możliwość rozsmakowania się w oryginalnych włoskich serach i poznania tajników ich produkcji i niepowtarzalności. 

Wszystkim gościom zaserwowano włoskie sery z apelacją w ciekawych i oryginalnych połączeniach.

Zaproszeni goście mogli spróbować Flanu z Pecorino Toscano ChNP z sosem z zielonego groszku, mini tatar wołowy z sosem Gorgonzola Dolce ChNP, krem z Mozzarellą di Bufala Campana ChNP z pieczonym dorszem i skórką z cytryny. Na zakończenie podano deser, który zaskoczył wszystkich wytrawnym smakiem z nutą słodyczy, był to przepyszny sernik z Gorgonzolą Piccante ChNP i salsą z czerwonego wina.

Projekt True Italian Taste promowany i finansowany przez włoskie Ministerstwo Rozwoju Gospodarczego oraz ITA, czyli Włoską Agencję Handlu, powstał w celu promowania i ochrony wartości autentycznych włoskich produktów spożywczych na całym świecie. Projekt rozpoczął się w 2016 r. i obejmuje warsztaty, seminaria, działania biznesowe i szkoleniowe, masterclasses oraz wydarzenia promujące autentyczne włoskie produkty za granicą.

Zapraszamy do obejrzenia krótkiej relacji z tego wydarzenia.

Link do filmu kliknij tutaj.

Marki