język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

North Coast partnerem Arte Culinaria Italiana 2020

We wtorek, 22 września 2020 w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Ambasady Włoch w Warszawie, Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

North Coast S.A. zostało partnerem wydarzenia dostarczając włoskie produkty niezbędne do przygotowania dań podczas uroczystej wieczornej gali.

Jubileuszowa edycja konkursu odbędzie się w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który został już po raz drugi współorganizatorem tego konkursu.

Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce, oficjalny kucharz Episkopatu Polski, przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a jego uczestnicy to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń i według wytycznych w regulaminie konkursowym.

Podczas XV edycji młodzi kucharze przygotują do oceny jury trzy dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w kuchni włoskiej. Pierwsze danie to makaron marki Perino, drugie danie - polędwica wołowa marki Sokołów oraz deser na bazie produktów nabiałowych marki Debic.

Dodatkową atrakcją wydarzenia będzie także konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP dwa dania konkursowe.

 

Więcej informacji na temat wydarzenia: https://www.facebook.com/arteculinariaitalianapl/

Marki
Facebook Instagram