język angielski język polski
Northcoast

CORVO ROSSO IGT

PRODUCER:
Product code: 46/01/02

Szczep: Nero d’Avola, Nerello Mascalese

Winifikacja: zbiór od połowy września do początków października. Tradycyjna fermentacja z maceracją na skórkach przez 6-8 dni. Delikatne tłoczenie i fermentacja malolaktyczna. Dojrzewanie minimum 10 miesięcy w ogromnych dębowych beczkach a następnie w kamionkowych kadziach. Uszlachetnianie następuje w butelkach min. przez 2 m-ce w temperaturze kontrolowanej.

Charakterystyka: czerwono-rubinowa barwa z delikatnymi odcieniami granatu. Aromat intensywny, złożony, nuty czereśni. Na podniebieniu wytrawne, pełne, przyjemnie winne, zrównoważone, długi finisz.

Podawanie: wyśmienite do grillowanego mięsa, pieczeni i średnio dojrzałych serów

Temperatura podawania: 17-18°C

12,5-13% vol.

Ask question
Brands